Julkaistu: 02.08.2017 10:47

Lasten tekeminen lisää ilmastonmuutosta

  • Ilmastovanhemmat ry:n aktiivin Tapio Pesolan perheeseen kuuluu puoliso ja kaksi pientä lasta.

YK:n väestöennusteen mukaan maailman väkiluku kasvaa 8,5 miljardiin vuoteen 2030 mennessä ja edelleen 9,7 miljardiin vuonna 2050. Tällä hetkellä väkiluku on 7,6 miljardia, kun ihmisiä oli viisi vuosikymmentä sitten vain 3,5 miljardia.

Väestön lisääntyessä kasvaa myös hiilijalanjälki. Ruotsalaisen Lundin yliopiston tutkimuksen mukaan ylivoimaisesti paras keino hillitä ilmastonmuutosta on tehdä vähemmän lapsia. Yhden lapsen hankkimatta jättäminen rikkaassa maassa säästää vuodessa 58,6 tonnia hiilidioksidipäästöjä vanhempaa kohden. Autosta luopumisesta säästöä tulee vain 2,4 tonnia.

Tuska kääntyi tekemiseksi

Kansalaisjärjestö Ilmastovanhemmat ry:n perustajajäsen ja aktiivi Tapio Pesola toteaa, että faktaa ei voi kiistää.

– En silti koe tutkimustuloksia syyllistävinä enkä loukkaannu niistä. Suomessa väestönkasvua suurempi haaste on kuitenkin se, että meillä päästöt yhtä ihmistä kohden ovat Euroopan suurimmat. Suomalaisten lapsiluku on kuitenkin nykyään muutenkin selvästi alle kahden. Silti meidänkin perheessämme käytiin paljon keskustelua toisen lapsen hankkimisesta, ja oikeasti monet ihmiset miettivät vakavasti, uskaltaako tähän maailmaan enää tehdä lapsia., Pesola pohtii.

Viisi vuotta sitten perustettu Ilmastovanhemmat ry saikin alkunsa ihmisten ahdistuksesta.

– Tuttavani otti minuun yhteyttä mietittyään näitä asioita vakavasti pieleen menneen Kööpenhaminan vuoden 2009 ilmastokokouksen jälkeen ja kysyi, lähtisinkö mukaan perustettavaan yhdistykseen. Pian porukkaa alkoi tulla eri suunnista, ja mietimme, mitä voisimme tehdä, jotta olisi vielä toivoa. Käänsimme tuskan tekemiseksi.

Yhdistys lähestyi poliitikkoja ja pääsi mm. vaikuttamaan Helsingin hiilivoimalakeskusteluun, jonka myötä tehtiin päätös toisen voimalan lakkauttamisesta.

– On rohkaisevaa, että meidät on otettu vakavasti. Etuna on ilman muuta se, että Suomi on pieni maa, ja tyhjästä nyhjäisty puoluekontaktiton porukka pääsi päättäjien kanssa keskusteluihin heti kahden ensimmäisen kuukauden aikana.

Yhdistyksessä on nyt satoja jäseniä eri puolilta maata.

– Teemme kannanottoja ja motivoimme poliitikkoja ajankohtaisissa ympäristöasioissa, minkä lisäksi järjestämme työpajoja ja kerhoja. Meillä on yhteinen iso tavoite, ja on ollut ilahduttavaa nähdä, miten paljon ihmisillä on hyvää tahtoa.

Yksilöllä on vastuunsa

Tapio Pesola toteaa, että yhteiskunnan lisäksi yksilölläkin on vastuunsa.

– Kiinnostuin tosissani ilmastoasioista kymmenisen vuotta sitten ja minun olisi aika vaikea enää elää ns. perinteisellä tyylillä, Pesola miettii.

Pesola on kasvissyöjä, ja muut perheenjäsenet syövät kasvispainotteisesti.

– Lentomatkustuksesta olemme luopuneet aika tehokkaasti, joskin työ vaatii joskus lentämistä, mutta sille ei voi mitään. Vaimollani on auto, koska se on hänelle työn puolesta välttämätön, mutta itse käytän vain julkisia liikennevälineitä. Siihen tottuu nopeasti, ja pääkaupunkiseudulla se on myös helppo vaihtoehto.

Kuitenkin arkielämässä on asioita, joihin ei voi vaikuttaa.

– Jos esimerkiksi asuinkerrostaloon tulee lämpö kunnan hiilivoimalasta, sitä on vaikea itse muuttaa. Asioihin voi silti yrittää vaikuttaa myös paikallisesti. Esimerkiksi itse olen taloyhtiömme hallituksessa parhaillaan tekemässä selvitystä siitä, kuinka yhtiössämme voitaisiin mahdollistaa sähköautojen lataaminen.

Julkaistu: 22.05.2018 16:13

Someron Pitkäjärvellä toimineen Åvikin lasitehtaan perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 170 vuotta.

– Ajattelin, että siitä pitää tehdä näytelmä, koska tehtaalla on suuri paikallishistoriallinen merkitys, Pitkäjärvellä Myötätuulen Teatteria pyörittävä Olla-Riitta Aarikka toteaa.