Julkaistu: 08.08.2017 13:03

Kuntajohtajilla on yhteinen näkemys

  • Sam Vuorinen liittyi heti Loimijoki Golfiin. Ratsastuksen kunnanjohtaja kaavailee aloittavansa sitten, kun pöly on laskeutunut.

Sam Vuorinen on sotatieteiden maisteri ja viittä vaille valmis filosofian maisteri. Vuorinen on toiminut sisäasiainhallinnossa valmistelevana ja esittelevänä virkamiehenä ja viimeksi uusmaalaisten kuntien ja kuntayhtymien omistaman Laurea-ammattikorkeakoulun tuotepäällikkönä.

– Jo sisäasiainhallinnossa toimin kuntien rajapinnassa ja Laureassa vedin erilaisia hankkeita kuntien kanssa. Syntyi ajatus, että voisin siirtyä pöydän toiselle puolelle, Vuorinen kertoo.

Ypäjän kunnan ruorissa Vuorinen on ollut nyt kahden kuukauden ajan. Tässä vaiheessa Vuorisen titteli on vt. kunnanjohtaja, sillä valinnasta on tehty valitus hallinto-oikeuteen.

Tasapainoinen talous

Ensimmäiset kuukaudet Ypäjällä ovat olleet uudelle johtajalle kiireisiä.

– Olen käynyt tarkasti läpi henkilöstön tehtävien sisällöt nähdäkseni ovatko ne ajan tasalla ja tarvitaanko mahdollisesti muutoksia. Korostan palveluperiaatetta julkisessa hallinnossa, meidän tehtävämme on tarjota kuntalaisille palveluita, Vuorinen toteaa.

Lisäksi Vuorinen on ehtinyt jo mm. tavata seudun kunnanjohtajat ja muut tärkeät toimijat samaten kuin osan Ypäjän kyläyhdistyksistäkin.

– Pidän hyvänä ajoituksena sitä, että aloitin työni samanaikaisesti uusien luottamushenkilöiden kanssa. Kun valtuuston kokoonpanosta vaihtui peräti 47 prosenttia, näen mahdollisuutena olla itsekin mukana heti tämän valtuuston järjestäytymisestä alkaen, enkä esimerkiksi kesken vanhan tai uuden valtuustokauden. Näin saamme kaikki helpommin tehtävien syrjästä kiinni.

Vuorinen sanoo edeltäjänsä Vesa Ketolan jättäneen uudelle johtajalle perinnöksi taloudeltaan tasapainoisen kunnan.

– Ypäjää on hoidettu aktiivisella talousseurannalla ja alulle on laitettu paljon investointeja, joiden vaikutukset alkavat näkyä tällä valtuustokaudella. Esimerkiksi musiikkiteatterin ja vanhustentalojen puitteita saatetaan kuntoon.

Yhteistyöhön Vuorinen uskoo muutenkin.

– Isolaatiopolitiikka ei toimi tämän hetken maailmassa. Kuntakenttäkin muuttuu, ja verkostoituminen on olennaista. Forssan seudun kuntajohtajilla on keskenään hyvä keskusteluyhteys mm. kuukausittaisen työvaliokunnan kautta ja myös hyvä yhteinen näkemys asioista. Uskon, että terveellinen verenvaihto on auttanut asiassa.

Kattilanpohjalta voittoon

Huolenaiheet Ypäjällä ja koko maakunnassa ovat samankaltaisia ja niistä suurin on väestöpako.

– Ypäjän sijainti on vähän kattilanpohjassa, mutta sijainnin voi kääntää myös voitoksi. Elinvoiman kannalta olennaista on, kuinka paljon kuntaan muuttaa lapsiperheitä, Sam Vuorinen toteaa.

Vuorisen mielestä Ypäjää pitää brändätä voimakkaasti markkinointiviestinnän näkökulmasta.

– Hevonen on edelleen keskeinen asia ja hevosiin liittyvä yrittäjyys, mutta myös muu alueen yrittäjyys. Ypäjällä onkin noin 220 yritystä, kun mediaani on kunnissa noin 170.

Väkiluvun lisäämiseksi Vuorinen kertoo kunnan panostavan voimakkaasti kaavoitukseen.

– Investointisuunnitelmassa todetaan, että kunta pyrkii lisäämään erityisesti omakoti- ja pientalojen tonttimäärää lähivuosina tarvittavilla maanostoilla ja omistamiensa maiden kaavoituksella.

Kysymysmerkkejä niin Ypäjällä kuin muuallakin aiheuttaa se, minkälaiseksi sote-ratkaisu muodostuu.

– Toteutuessaan sote-ratkaisu vapauttaa valtavasti resursseja kunnissa. Yleisesti ottaen, jos ratkaisuja ei valtakunnallisesti nyt tehdä jossakin muodossa, kustannukset kasvavat koko ajan. Johonkin suuntaan tästä tilanteesta on mentävä, jotta palvelut pystytään turvaamaan.

Kuunteleva johtaja

Sam Vuorinen haluaa toimia kunnanjohtajana faktojen pohjalta.

– En perusta päätöksentekoa vaillinaiseen tietoon enkä pelkää tehdä ratkaisuja, jotka ovat kunnan kannalta parhaita, Vuorinen pohtii.

Johtajana Vuorinen arvioi olevansa ihmisläheinen ja kuunteleva.

– Kunnanjohtaja on aina töissä, ja keskustelen mielelläni kuntalaisten kanssa vaikkapa kauppareissulla Salessa. Yhteydenottoja on tullut paljon ja monien kanavien kautta.

Vuorinen on aina asunut siinä kunnassa, missä on ollut töissä.

– Siten oli itsestään selvää, että muutin Ypäjälle. Asioihin paneutuminen on huomattavasti aidompaa, kun omat veroeurot ovat kiinni tämän paikkakunnan jutuissa.

Vuorisen puoliso ja nelivuotias ranskanbulldoggi asuvat Helsingissä.

– Vireillä olevan valituksen vuoksi päädyimme sellaiseen ratkaisuun, että toistaiseksi vain minä juurrun Ypäjälle.

Julkaistu: 22.05.2018 16:13

Someron Pitkäjärvellä toimineen Åvikin lasitehtaan perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 170 vuotta.

– Ajattelin, että siitä pitää tehdä näytelmä, koska tehtaalla on suuri paikallishistoriallinen merkitys, Pitkäjärvellä Myötätuulen Teatteria pyörittävä Olla-Riitta Aarikka toteaa.