Julkaistu: 08.08.2017 13:03

Jatkosota saapuu Jokioisille

  • Rokka (Petri Känkänen), Mäkilä (Pekka Viljanen), Lahtinen (Jukka Sipponen) ja Koskela (Jorma Lastunen) rentoutuvat nauttimalla kiljua.

Jokioislainen Teatteri Tuntematon kantaesitti draamallisen konsertin Kaihon sävel vuonna 2014. Tarinassa seurattiin konekiväärikomppanian vaiheita jatkosodan alusta sen katkeraan loppuun saakka sota-ajan musiikin siivittämänä. Nyt Kaihon sävel laajenee konsertiksi nimeltä Oi kallis Suomenmaa.

– Oli selvää, että satavuotiaan Suomen kunniaksi rakennamme ohjelmamme juuri tästä teemasta. Aihe on tärkeä meille kaikille, käsikirjoittaja ja ohjaaja Sari Ojala toteaa.

Oi kallis Suomenmaa noudattelee Kaihon sävelen runkoa ja roolit ovat pääosin samoja, joskin henkilöitä on lisätty. Alun perin näyttelijät löysivät roolihahmonsa Somerniemen musiikkiteatterin Tuntemattomassa sotilaassa.

– Uusia hahmoja ovat Hietanen, jota esittää Juha Heikkilä, Mikko Viljasen Honkajoki, Ari Heinämäen Vanhala ja Pekka Viljasen äärinuuka varastoupseeri Mäkilä. Musiikkiosuuksia on niin ikään lisätty, mutta edelleen runko on sota-ajan lauluissa, mutta nyt vahvasti on mukana myös Sibeliusta ja Eino Leinon tekstiä.

Niina Alitalon pianon lisäksi säveliä siivittää Teemu Mastovaaran sello.

Arvokkaasti läpi

Teatteri Tuntematon on vuosien mittaan esittänyt Heikki Luoman hulvattomia huijarikomedioita. Yhtä lailla huumoria viljellään tiimin sisällä.

– Miehet heittävät herjaa, mutta kun esimerkiksi Kaihon sävelen esitykset alkavat, heissä tapahtuu ihmeellinen ryhtiliike, Sari Ojala toteaa.

Luutnantti Lammiota esittävä Sami Myllyoja tunnistaa asian.

– Sota-ajan juttu on hengeltään sellainen, että sen haluaa viedä arvokkaasti läpi, Myllyoja sanoo.

Alikersantti Lahtisen roolin vetävä Jukka Sipponen näkee konsertin perimätiedon eteenpäin viemisenä.

– Tälle tarinalle on selkeä tilaus. Moni tulee katsomaan sen aina uudestaan, ja yleisön joukossa on myös kaksikymppisiä ja ikäihmisten ohella varsinkin paljon kolmikymppisiä. He tulevat katsomaan ja kuulemaan, mitä se sota-aika oli.

Sipponen toteaa myös alkuperäisen roolituksen olleen ilmeisen onnistunut.

– Jokainen haluaa uida liiveihinsä aina uudestaan.

Majuri Sarastietä esittävä Kari Raiskio allekirjoittaa Sipposen toteamuksen.

– Olen intoa täynnä, ja Sarastietä onkin jo ollut ikävä, paljolti veteraaneille ja muille ikäihmisille laulamassa käyvä Raiskio tunnustaa.

Oi kallis Suomenmaa -konsertissa Rokkaa esittää Petri Känkänen ja Koskelaa Jorma Lastunen. Sari Ojala ja Niina Alitalo ovat kertojalottia. Esitykset Jokioisten vanhassa höyläämössä 19.8.–3.9.

Julkaistu: 22.05.2018 16:13

Someron Pitkäjärvellä toimineen Åvikin lasitehtaan perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 170 vuotta.

– Ajattelin, että siitä pitää tehdä näytelmä, koska tehtaalla on suuri paikallishistoriallinen merkitys, Pitkäjärvellä Myötätuulen Teatteria pyörittävä Olla-Riitta Aarikka toteaa.