Julkaistu: 09.08.2017 12:50

Pieni sokeripuoti loihtii näyttäviä leivonnaisia maku edellä

  • Kotitalousopettaja Kati Maidell toimii myös Pienen sokeripuodin yrittäjänä.
  • Pienen sokeripuodin suloisia marenkeja.

Toukokuussa toimintansa aloittanut Pieni sokeripuoti syntyi yrittäjänsä mukaan rakkaudesta kulinarismiin ja kauneuteen.

– Valmistan kotitalousopettajan työni ohessa tilauksesta makeita ja suolaisia leivonnaisia. Idea yrityksen aloittamisesta syntyi hoitovapaalla, kuten äitien parhaat ideat monesti syntyvät, Kati Maidell kertoo hymyillen.

Maidell upotti kätensä taikinaan ensi kertaa jo pikkutyttönä.

– Mammani opetti ja kannusti minut kärsivällisesti alkuun. Olin vasta ehkä kolmevuotias, kun pääsin leipomaan aivan oikeilla raaka-aineilla. Meillä ei ole koskaan kielletty, vaan kannustettu tekemään.

Tie löytyi helposti

Kati Maidell valmistui vuonna 2005 kotitalousopettajaksi. Hän on työskennellyt Paanan koulun kotitalousopettajan virassa vuodesta 2006.

– Olen itse asiassa alun perin Jokioisilta kotoisinkin. Alavalinta alkoi kirkastua lukion loppuvaiheessa. Tämä ala yhdisti sekä opettajan työn että kotitalouden.

Myös yrittäjäksi lähteminen oli Maidellin mukaan luonteva valinta.

– Isäni on toiminut yrittäjänä, äidiltä olen perinyt kädentaidot ja äidinäidiltä olen saanut suuren kannustuksen alalleni. Aika usein perhetausta näyttää, mille tielle ihminen lähtee.

Leivonnaisten aatelia

Pieni sokeripuoti valmistaa tilauksesta muun muassa fantasiapikkuleipiä ja -kakkuja sekä käytännössä mitä vain makeita ja suolaisia leivonnaisia asiakkaan toiveiden mukaan.

– Tällä hetkellä leivokset ovat suuressa suosiossa, ja ne ovatkin leivonnaisten aatelia. Erityisesti bebet ovat kysyttyjä, Maidell mainitsee.

Leipurin työssä Maidell ei tingi yhdestä asiasta.

– Se on maku. Tämä asettaa joskus rajat luovuudelle, mutta menen aina maku edellä, ja ulkonäkö on sitten vahva kakkonen.

Toisinaan asiakkaat antavat yrittäjälle tarkat toiveet tilausta jättäessään, toisinaan toiveet ovat vain suuntaa antavia.

– Kädentaitoja ja luovuutta saa käyttää. Itse leivontamaailma uudistuu jatkuvasti, joten tähän alaan ei voi mitenkään kyllästyä. Oma suosikkileivokseni yhdistää makean ja kirpeän – se on Etelä-Ranskasta peräisin oleva sitruunamarenki.

Julkaistu: 22.05.2018 16:13

Someron Pitkäjärvellä toimineen Åvikin lasitehtaan perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 170 vuotta.

– Ajattelin, että siitä pitää tehdä näytelmä, koska tehtaalla on suuri paikallishistoriallinen merkitys, Pitkäjärvellä Myötätuulen Teatteria pyörittävä Olla-Riitta Aarikka toteaa.