Julkaistu: 03.10.2017 14:26

Myydyin uudistui

  • Suomen myydyin henkilöautomalli Skoda Octavia uudistui keväällä, nyt koeajossa tonnisella koneella ja manuaalilla.
  • Ohjaamossa on selkeätä ja toimivaa, iso hipaisunäyttö on uutuutena.
  • Takatilaa Octaviassa riittää, jalkatila ei lopu kesken.

Skodan Octavia sai uuden keulan ja takavalot, sisällä uudistui kojelauta. Uutta on myös iso kosketusnäyttö keskellä kojelautaa. Se on halvimmassa Activessa 6,5 tuumaa leveä, Ambitionissa ja Stylessä kahdeksantuumainen ja kalliimmissa malleissa 9,2-tuumainen.

Keulasta uutuuden tunnistaa tupla-ajovaloista ja uusista led-päiväajovaloista. Päiväajovalotkin jakautuvat neljään osaan ja myös vilkku toimii nyt samoilla valoilla, väri vaihtuu oranssiin ja valo vilkkuvaksi. Valaisimet ovat entistä pienikokoisemmat ja kulmikkaammat. Koeajetusta Style-mallista alkaen myös ajovalot ovat ledit. Takavalot ovat kaikissa malleissa ledit.

Keula on saanut uudistuneen maskin ja konepellin myötä dynaamisempaa muotoa, Octavia näyttää menevämmältä.

Varustelutasoja on edelleen kolme ja näiden perusmallien yläpuolella vielä on RS-tehomallit ja huippuvarustellut Laurin&Klement-mallit.

Perusmalli on Active, siinäkin viiden turvatähden arvoinen monipuolinen ajohallinnanjärjestelmä ja lukuisat turvatyynyt. Ambitionista alkaen on sitten jo Front Assistant – automaattinen hätäjarrutus jalankulkijan tunnistuksella auton edessä sijaitsevan tutka-anturin avulla. Lisäksi tulee sadetunnistin ja vakionopeussäädin. Koeajetussa Stylessä on sitten lisää kuten automaattinen kaksivyöhykeilmastointi, älykkäät pysäköintitutkat eteen ja taakse, sekä kehittyneempi keskustietoyksikkö. 

Seitsemän moottorivaihtoehtoa

Octaviaan on tarjolla todella laaja moottorivalikoima. Bensakoneita on tarjolla 1,0-, 1,4-, 1,5-, 1,8- ja 2,0-litraiset TSI-moottorit. Kaikkiin on valittavissa joko manuaali tai DSG-automaatti. Dieseleitä on sentään vain kahta kokoa, 1,6- ja 2,0-litraiset. Jälkimmäisestä on tyrkyllä sekä 150- että 184-hevosvoimainen versio.

Koeajossa oli nykyaikainen kolmisylinterinen, tuhat kuutioinen turbobensamoottori. 1.0 TSI on tyypillinen huippunykyaikainen moottori. Tehoa otetaan 85 kilowattia eli 116 hevosvoimaa. Helppoa käytettävyyttä auttaa se, että suurin vääntö 200 Newtonia saadaan jo 2000 kierroksen kohdalta alkaen. Moottori on niin joustava käytökseltään, että manuaalillakin oppii nopeasti sopivan pykälän käytön. Yksi asia, minkä koneesta huomaa on sen värinättömyys ja äänettömyys.

Octavia on hyvä ajettava, alusta toimii hyvin ja tuntuma on jämäkkä mutta mukava. Ohjaamo on selkeä ja materiaalit tuntuvat laadukkailta. Tulee mieleen hyvä hinta-laatusuhde.

akseliväli 2,686 m

omapaino 1 225 kg

moottorin tilavuus 999 ccm

12 venttiiliä, turboahdin

suurin teho 85 kW (116 hv)/5000- kmin

suurin vääntö 200 Nm/2000–3500 kmin

kiihtyvyys 0-100 km/h 9,9 s

yhdistetty kulutus 4,8 l/100km

C02-päästöt 109 g/km

takuu 2 v. ilman km-rajaa

 

koeajettu LB 1.0 TSI Style

26 293 e sis tk

 

Octavia alkaen

21 884 e

Octavia LB 1.0 TSI Active

Julkaistu: 17.04.2018 12:31
Multiple images

Sportvanin keula näyttää nyt enemmän samalta kuin muissakin uusimmissa Volkswageneissa. Erityisesti led-valopaketin myötä keula on uudistunut. Noin tonnin hintaisella paketilla Comfortlineen saa siis näköä kahdessakin mielessä.