Julkaistu: 03.10.2017 14:28

Piki ja Neko viettävät kissanpäiviä Jennin ja Teemun luona

  • Jenni Käkönen ja Teemu Tavén antoivat kodin Pikille ja Nekolle.
  • Jokioisten eläinsuojeluyhdistys ja Ompelukerho keräävät viikonloppuna ruokaa löytöeläimille.

Löytöeläinkoti Käpälämäen aloitettua toimintaansa, mietti forssalainen Jenni Käkönen sopivaa tapaa auttaa vapaaehtoisena.

– Otin yhteyttä Käpälämäen pitäjään (Pirkko Kuisma) ja ehdotin, että voisin tehdä heille Facebook-sivut ja kotisivut sekä hoitaa tarvittaessa niiden päivittämistä. Pirkko innostui tarjouksesta, Jenni Käkönen taustoittaa.

Samaan aikaan Jenni kaipaili kaveria valkoiselle Lumi-kissalleen.

– Olin jo pidempään haaveillut mustasta poikakissasta, jonka olin mielessäni nimennyt Pikiksi. Minulle selvisi, että löytöeläinkotiin oli toimitettu jo muutamia löytökissoja, joista yksi oli musta poikakissa, joka oli nimetty löytöeläinkodissa Pikiksi.

Piki-kissa oli viihtynyt talteenottajansa pihapiirissä Ypäjällä muutaman kuukauden, eikä kissan perään kyselty löytöeläinkodistakaan. Piki muutti Jennin ja hänen avopuolisonsa kotiin marraskuussa 2014.

Kissamäärä täynnä

Alkuvuodesta 2015 tammelalaisen pariskunnan pihapiirissä pyöri tiineenä ollut naaraskissa, jota ei kukaan tiedusteluista huolimatta omakseen myöntänyt. Pariskunta otti kissan talteen, ja tämä synnytti viisi kissanpentua maaliskuussa.

– Toukokuussa pennut saapuivat emonsa kanssa Käpälämäkeen. Menin kuvaamaan uusia tulokkaita nettisivuille, ja rakastuin palavasti yhteen poikapennuista. En ollut vakavissani edes harkinnut kolmatta kissaa, mutta pyysin Pirkkoa varaamaan minulle kissan viikoksi, jotta voisin pehmitellä avomiestäni ajatukselle, Jenni naurahtaa.

Jennin puoliso Teemu Tavén myöntyi uudelle perheenjäsenelle.

– Nyt on kyllä kissamäärä täynnä. Neliömääräisesti asunto sopii juuri kolmelle kissalle, Teemu Tavén naurahtaa.

Nekoksi nimetty kissanpoika muutti talouteen toukokuussa 2015.

Koti aikuiselle kissalle

Jenni on sittemmin nimetty Jokioisten eläinsuojeluyhdistyksen netti- ja tiedotusvastaavaksi.

– Tällä erää Pirkko kuvaa uudet tulokkaat ja lähettää viestillä kissojen kuvat minulle, jotka päivitän nettiin.

Löytöeläinkodeissa pennut sijoittuvat uuteen kotiin helposti ja niille on ottajia toisinaan jonoksi asti. Täysikasvuinen ihmisen hylkäämä kissa sen sijaan joutuu odottamaan vastuuntuntoista loppuelämän kotia jopa viikkoja, pahimmillaan kuukausia.

– Kissa voi elää helposti yli 15-vuotiaaksi, joten vuoden ikäinen kissa ei suinkaan ole vielä vanhus, Jenni muistuttaa.

Hän jatkaa, ettei pennun hankkimisesta ole syytä potea huonoa omatuntoa, koska jokainen löytöeläin on oman kotinsa tarpeessa. Jokaisesta eläimestä on suuri vastuu, mutta useimmiten aikuisesta kissasta on vähemmän vaivaa.

– Pennut ovat yleensä vilkkaita ja leikkisiä, eikä niistä välttämättä pysty arvioimaan, millainen luonne niillä on aikuistumisen jälkeen. Aikuisen kissan luonne on jo vakiintunut, eikä se aiheuta niin paljon tuhoa kotona kuin vilkas kissanpentu.

Jenni Käkösellä itsellään on kokemusta molempien adoptoinnista.

– Piki oli tullessaan aikuinen löytökissa. Pikiä ei ole koskaan tarvinnut kieltää tekemästä mitään, vaan hän on täydellisen kiltti, rauhallinen kollipoika.

Neko taas oli tullessaan 12-viikkoinen pentu ja on ehtinyt tehdä yhtä jos toista pientä tihutyötä.

– Onhan hän silti ihana riiviö, josta ei koskaan luovuta. Silti ei ole voinut välttyä ajatukselta, miten paljon helpompaa oli ottaa aikuinen kissa, jolla murrosikä oli jo takanapäin.

 

Löytöeläinkoti Käpälämäen asukkeihin ja heidän tarinoihinsa voi tutustua osoitteessa: kapalamaki.net

Keräyspisteet

Miehitetyt keräyspisteet:

K-Citymarket Forssa pe 6.10. klo 16–20 ja la 7.10. klo 10–18

Forssan Prisma pe 6.10. klo 16–20 ja la 7.10. klo 11–18

Keräyskärryt:

4.-10.10. Zoojatar Forssa, Forssan Musti & Mirri:

6.-8.10. Sale Humppila, Sale Ypäjä, S-market Tammela, S-market Jokioinen, Kutomon Apteekki Forssa, Tokmanni Forssa

Muista löytöeläintä kauppareissulla

Jokioisten eläinsuojeluyhdistys ja naisten toimintaryhmä Ompelukerho järjestävät jo 16. kerran kansainvälisellä eläinten viikolla 4.-10. lokakuuta ruuankeruutempauksen löytöeläinten hyväksi. 

Lahjoittajat voivat ostaa ruokaa tai lääkkeitä omien ostostensa yhteydessä ja tuoda ne keräyspisteeseen eteenpäin toimittamista varten. Suurin osa löytöeläinkotien ja sijaiskotien asukeista on kissoja, joten erityisesti kissanhiekalle ja -ruoalle on aina käyttöä. Järjestäjät toivovat, että kaikkein edullisimmat ruoat jätetään ostamatta, koska kissat ovat hyvin nirsoja halpamerkkien suhteen. Apteekista voi hankkia esimerkiksi mato- tai ulkoloislääkkeitä. 

Jokioisten eläinsuojeluyhdistyksen väki kerää lahjoituksia Forssan Citymarketissa lahjoitusviikonlopun perjantaina ja lauantaina sekä Forssan Prismassa perjantaina, kun taas Ompelukerho päivystää Prismassa lauantaina. Jokioisten eläinsuojeluyhdistyksen miehittämättömiä keräyskärryjä löytyy ympäri seutukuntaa.

Jokioisten esy lahjoittaa keräystuoton paikalliseen löytöeläinkoti Käpälämäkeen. Ompelukerhon lahjoitukset menevät Suomen Löytöeläinten Kummit ry:lle, joka auttaa kissoja muun muassa Somerolla ja Urjalan eläinsuojeluyhdistyksen sekä Ompelukerhon yhteisiin sijaiskoteihin, joita tarvitaan jatkuvasti lisää.

Julkaistu: 17.04.2018 12:31
Multiple images

Sportvanin keula näyttää nyt enemmän samalta kuin muissakin uusimmissa Volkswageneissa. Erityisesti led-valopaketin myötä keula on uudistunut. Noin tonnin hintaisella paketilla Comfortlineen saa siis näköä kahdessakin mielessä.