Julkaistu: 14.01.2015 08:16

Mestari päätyi alalle vahingossa

  • Tazzi-yrittäjä Silja Kaija suoritti hiusalan erikoisammattitutkinnon ja valmistui parturi-kampaajamestariksi. KUVA: LASSI PUHTIMÄKI

Parturi-kampaajamestari Silja Kaija ei haaveillut nuorena kampaajan työstä, vaan päätyi alalle sattumalta.

– Se oli puhdas vahinko. Olin yläasteella pahimman luokan lintsari, eikä koulunkäynti kiinnostanut lainkaan, ja todistuksessa vain piirustus ja käsityö olivat kiitettäviä. Yhdeksännellä luokalla tapahtui kuitenkin eräänlainen herääminen, ja suunnitelmissani oli lähteä kymppiluokalle arvosanoja korottamaan, Silja Kaija muistelee.

Tuohon aikaan kymppiluokalle ei päässyt, ellei ollut ensiksi hakenut johonkin oppilaitokseen. Turussa tuolloin asunut Silja haki kampaajakouluun yhdessä ystävänsä kanssa.

– Ala ei kutsunut lainkaan. Olin eräänlainen poikatyttö, jota ei kiinnostanut hiusten laittaminen tai kauneus. Lisäksi olin niin ujokin, mikä ei ole kovin hyvä yhtälö alalla, jolla vaaditaan sosiaalisuutta.

Silja valittiin opiskelemaan Turun ammattikouluun, jossa hän löysi oman juttunsa.

– Ehdin haaveilla sairaanhoitajan työstä, mutta tuolloin sairaanhoitajakouluun pääsi opiskelemaan vasta täysi-ikäisenä. Kampaajakoulussa löysin kuitenkin oman juttuni, jossa pystyin hyödyntämään luovuuttani työssä, jonka jäljen näkee heti.

Sitkeys palkittiin

Silja Kaija valmistui Turun ammattioppilaitoksesta vuonna 1987, ja sai alan töitä Forssasta. Oman yrityksensä hän perusti vuonna 1990.

– Yrittäjätaipaleen aloittaminen 1990-luvun laman aikana vaati sitkeyttä. Yritykseni sijaitsin ensin Forssan teatteritalon kolmannessa kerroksessa, mikä ei ollut sijainniltaan kovinkaan helppo pistäytymispaikka. Aamuyhdeksältä oli kuitenkin mentävä töihin päivystämään, vaikka päivän ainoa asiakas olisi saapunut vasta viiden korvilla. Vaikken nuorena ymmärtänyt opiskelemisen tärkeyttä, olin kuitenkin jo pienestä pitäen ollut ahkera tekemään työtä.

Silja Kaijan omistautuminen alalle on palkinnut, sillä hiljalleen yrityksen toiminta laajentui, ja käsittää jo neljä liikettä, joista kaksi sijaitsee Forssassa ja loput Somerolla ja Loimaalla. Tazzi-liikkeissä työskentelee yhteensä 20 työntekijää, joista kaikki eivät kuitenkaan ole hiusalan ammattilaisia, vaan työntekijöiden joukkoon lukeutuu myös esimerkiksi ripsien- ja rakennekynsientekijöitä, kosmetologi ja jalkahoitaja.

Vapepaa ja karatea

Vaikka Silja ei vielä peruskouluvuosinaan ollut innokas opiskelija, on hän tuon jälkeen kouluttautunut paljonkin.

– Ammattitaidon ylläpitäminen ja kehittäminen on ollut minulle aina tärkeä asia, ja lisäksi olen rohkaissut työntekijöitäni samaan. Kouluttaudumme paljon porukalla ja jaamme eri koulutuksista oppimaamme tietoa keskenämme. Tällä alalla on pakko pysyä ajanhermoilla.

Vastikään Silja Kaija suoritti hiusalan erikoisammattitutkinnon tamperelaisen Eduxes Oy:n kautta, suuntautumisalanaan parturi-kampaajamestari.

– Jo opiskeluaikoina Turussa päätin, että kouluttaudun joskus vielä mestariksi. Mestarikoulutus oli joitain vuosia jäissäkin, ja tämä ryhmämme oli ainakin toistaiseksi viimeinen valmistunut mestariryhmä.

Tutkinto antaa myös hakuoikeuden opettajakorkeakouluun.

– Olen ehtiessäni tehnyt jonkin verran sijaisuuksia ja teen mielelläni niitä vastaisuudessakin.

Vapaa-aikana Somerolla asuva Silja harrastaa karatea sekä toimii koiransa kanssa vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa.

– Karatea olen harrastanut noin 6–7 vuotta, kahdesti viikossa. Se on sellainen henkireikä, josta en tingi. Vapepaan liityin toissakesänä, kun Torronsuolla etsittiin eksynyttä marjastajaa. Olin koirani kanssa ryhmässä, joka löysi kadonneen rouvan, ja kiinnostuin toiminnasta. Koirani on todella taitava jäljestäjä, Silja kertoo.